İŞ’TE NÖROÇEŞİTLİLİK
NÖRO ÇEŞİTLİLİK NEDİR ?
Nöroçeşitlilik, insanların beyin yapılarının ve düşünce biçimlerinin çeşitliliğini ifade eder. Her birey, farklı şekillerde düşünebilir, algılayabilir ve tepki verebilir. Nöroçeşitliliği anlamak, bu farklılıkları bir zenginlik olarak görmek demektir. Otizm, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Disleksi ve Özgül Öğrenme Güçlüğü gibi gelişim farklılıkları, nöroçeşitliliğin örnekleridir. Bu çeşitlilik, iş dünyasında farklı beceri ve perspektifler sunarak, şirketlerin daha yenilikçi ve esnek olmalarına katkı sağlar.
Ülkemizde Nöroçeşitli Bireylerin İstihdam Durumu
Ülkemizde nöroçeşitli bireylerin iş gücüne katılım oranı maalesef oldukça düşük. Özellikle otizmli bireyler %0,02 ile ülkemizde en az istihdam edilen gruptur. Nöroçeşitli bireyler, iş yerlerinde karşılaştıkları engeller nedeniyle iş gücüne katılmakta zorluk yaşamaktadır. Ancak, dünya genelinde bu bireylerin iş hayatına katılımı arttıkça, iş yerlerinin daha yenilikçi, çeşitlendirilmiş ve verimli hale geldiği kanıtlanmıştır. Microsoft, SAP, Google gibi dünya devleri bünyelerinde nöroçeşitli bireyleri istihdam etmek için birbirinden farklı programlar geliştirmekteler.
Ülkemizden İyi Örnek Uygulamaları
Otizmli Bireyler İş Gücünde (OBİG):
Eker Süt Ürünleri tarafından 2018 yılında hayata geçirilen ‘’Otizmli Bireyler İş Gücünde’’ iş hayatında otizmli bireylerin, iş dünyasına katılımını sağlamak için hayata geçirilmiş iş koçu destekli istihdam modelidir. Bu model, iş yerlerinde otizmli bireylere uygun destekler sağlayarak, onların bağımsız bir şekilde çalışabilmelerine olanak tanır. Model kapsamında 13 otistik genç, 4 iş koçu istihdam edilmektedir. İş koçu desteği ile, otizmli bireylerin yeteneklerini en verimli şekilde kullanmalarına yardımcı olurken, iş yerlerinin de daha verimli ve kapsayıcı olmasını sağlar.
Daha fazla bilgi için: www.otizmlibireylerisgucunde.com


İzmir Büyükşehir Belediyesi Destekli İstihdam Ofisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Destekli İstihdam Programı, özellikle zihinsel engelli ve otizmli bireylerin iş bulmalarını ve işlerine uyum sağlamalarını desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir programdır.
Daha fazla bilgi için: https://drive.google.com/file/d/1M2cRBc2Ech_2O0OcDbl7vsqAJ9ErWZn1/view?usp=drive_link
Destekli İstihdam Programı, engelli bireylerin iş bulmalarını ve iş yerinde başarılı olmalarını sağlamak için tasarlanmış bir modeldir. Program, iş arayan engelli bireylerin ihtiyaçlarını ve yeteneklerini analiz ederek, onlara uygun iş fırsatları sunar ve iş yerinde destek sağlar. Program kapsamında, işletmelere, engelli bireylerin mesleki profillerine uygun işlere yerleştirilmeleri ve bu işlerde verimli bir şekilde çalışmaları için ücretsiz iş koçu desteği sunulmaktadır.
Programın İşleyişi
- Birey Analizi: İş arayan engellinin motivasyonları, ilgi alanları, işe karşı tutumları ve ihtiyaçları belirlenir.
- İş Analizi: İşin gereksinimleri, görev ve sorumluluklar, çalışma koşulları ve iş yerinin genel yapısı analiz edilir.
- İşe Yerleştirme: Engelli birey ve iş koçu, işveren ile birlikte çalışarak uygun iş pozisyonunu belirler ve yerleştirme sürecini yönetir.
- İşbaşı Eğitimi: Engelli birey, işin ve şirket kültürünün gerekliliklerini öğrenir ve diğer çalışanlarla iş ilişkileri kurar.
- Takip: Engelli bireyin iş yerindeki performansı düzenli olarak izlenir ve gerekli destek sağlanır.
İş Birlikleri ve Fırsatlar
ExpertNexus olarak, nöroçeşitli bireylerin iş gücüne katılımını artırmak amacıyla farklı kurumlarla işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Amacımız, doğru destekler ve stratejilerle, iş gücüne katkı sağlayacak bu bireylerin potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak!